Ontdek de Ethiek in Jouw Vakgebied!
Ben jij een informatieprofessional die geïnteresseerd is in de ethische vraagstukken binnen jouw vakgebied? Wil je leren van toonaangevende experts en deelnemen aan diepgaande discussies over de invloed van ethiek op technologie, AI en governance? Schrijf je dan in voor de Lezingen KNVI Ethiek voor Informatieprofessionals!
Samen met de KNVI en HAN. Houdt de agenda van de KNVI in de gaten om in te schrijven, of stuur een mail.
September 2024, Joris Krijger (Volksbank) over “Tussen Code en Vrees: Verantwoorde AI in de Praktijk”
Joris Krijger (1991) is een techniekfilosoof die werkzaam is als Ethics & AI Officer bij De Volksbank. Daarnaast promoveert hij aan de Erasmus Universiteit Rotterdam op het onderwerp Ethiek en AI. In zijn werk richt Joris zich op de systeemaanpassingen die nodig zijn om menselijke waarden te borgen in AI en data science contexten. Hij is o.a. mede-oprichter van de Ethische Data Science Associatie en Founding Editorial Board Member bij Nature Springer’s AI & Ethics Journal.
Organisaties worden in toenemende mate geconfronteerd met de complexe ethische vraagstukken die de snel evoluerende wereld van AI met zich meebrengt. Hoewel er nog voldoende uitdagingen zijn om AI efficiënt in te zetten zijn de echt belangrijke uitdagingen van AI, zo betoogt Krijger, niet technisch maar ethisch van aard. Ze gaan verder dan alleen technische prestaties en nauwkeurigheid van modellen. AI dwingt ons om na te denken over welke waarden centraal moeten staan in de ontwikkeling en implementatie van AI-systemen. En, belangrijker nog, hoe we ervoor kunnen zorgen dat organisaties dit soort afwegingen structureel en bewust nemen. Na ruim vijf jaar onderzoek en praktijkervaring met het implementeren van ethische waarborgen bij AI in de context van De Volksbank deelt Krijger zijn inzichten over wat hij ‘ethische volwassenheid’ bij organisaties is gaan noemen.
Terugblik
Oktober 2024, Daniël Tijink (ECP) over Begeleidingsethiek
Daniël Tijink studeerde Wijsbegeerte van Wetenschap, Technologie en Samenleving (ir. UT) en promoveerde bij Technische Bestuurskunde (TUD). Hij werkte vijftien jaar als strateeg en coördinator bij de rijksoverheid rond onderwerpen als internet en telecom, privacy en de maatschappelijke mogelijkheden en gevolgen van ICT. Rond 2014 maakte hij de overstap naar ECP.
Hij is sinds 2014 lid van het MT en leidt het programma ethiek en digitalisering. Daar is de aanpak begeleidingsethiek (ABE) ontwikkeld, waarmee op een constructieve, participatieve manier ethiek bij innovatie in de praktijk wordt gebracht.
Er zijn rond de 100 sessies met ABE geweest over zeer verschillende technologische toepassingen ((generatieve)AI, robots, camera’s, (big) data, quantum etc) in zeer verschillende omgevingen (ziekenhuizen, gemeentes, scholen, politie, energieleveranciers, mediabedrijven, ouderenzorginstellingen etc.). De aanpak geeft een waardevol gesprek en waardengerichte handelingsopties voor de organisatie en praktische wijsheid als input voor beleid. De kennis wordt gedeeld op www.begeleidingsethiek.nl. Samen met prof dr ir Verbeek (rector UvA) schreef Daniël (dr ir Tijink) in 2023 het door uitgever Boom uitgegeven boek: De techniek staat voor iets. waar theorie, lessen uit de praktijk en een uitzicht naar de mogelijkheden van begeleidingsethiek staan beschreven.
Daniël onafhankelijk lid (naast werkgevers en werknemers) van de SER-cie digitale transitie en lid van de ethische commissie van Eindhoven, Den Bosch en Helmond.
Daniël Tijink studeerde Wijsbegeerte van Wetenschap, Technologie en Samenleving (ir. UT) en promoveerde bij Technische Bestuurskunde (TUD). Hij werkte vijftien jaar als strateeg en coördinator bij de rijksoverheid rond onderwerpen als internet en telecom, privacy en de maatschappelijke mogelijkheden en gevolgen van ICT. Rond 2014 maakte hij de overstap naar ECP.
Terugblik
November 2024, Ibo van de Poel (TU Delft) over Design for Values
Ibo van de Poel is hoogleraar Ethiek en Technologie aan de faculteit Techniek, Bestuur en Management van de TU Delft. Hij is wetenschappelijk directeur van het Delft Design for Values Institute, een samenwerkingsverband tussen 5 faculteiten dat zich richt op het meenemen van waarden in technisch ontwerp (https://www.delftdesignforvalues.nl/). Hij is een van de principal investigators van het zwaartekrachtprogramma Ethics of Socially Disruptive Technologies, een groot tienjarig onderzoeksprogramma dat de disruptieve effecten van nieuwe technologie onderzoekt (https://www.esdit.nl/ ). Ook is hij lid van de KNAW, de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen. Van de Poels onderzoek richt zich op verschillende thema’s in de ethiek en filosofie van technologie: verantwoord innoveren, ontwerpen voor waarden, de morele aanvaardbaarheid van technologische risico’s, ethiek van de techniek, morele verantwoordelijkheid in onderzoeksnetwerken, ethiek van nieuwe opkomende technologieën, het idee van nieuwe technologie als sociale experiment, veranderende waarden en conceptuele disruptie. Hij is een van de auteurs van een veel gebruikt leerboek op het gebied van ethiek en techniek (Ethics, Technologie and Engineering). Verder heeft hij onder andere gewerkt aan methoden om waarden te vertalen in ontwerpvereisten en om beter om te gaan met conflicterende en veranderende waarden in het ontwerpproces.
Terugblik
- Slides
- Video
- Chat
- Meer informatie is ook te vinden op de website van het Delft Design for Values Institute.
- Je kunt je inschrijven voor de nieuwsbrief.
- Een toegankelijke introductie tot Design for Values is ook te vinden in hoofdstuk 5 van ons leerboek:
- Als je geïnteresseerd bent in andere publicaties, zijn die hier te vinden. De meeste zijn open access.
December 2024, Marc van Meel (KPMG) over “De Politiek van AI: De Mens Centraal in de Modelsamenleving“
Marc van Meel is Managing Consultant Responsible AI bij KPMG en een autoriteit op het gebied van data science en digitale ethiek. Hij ondersteunt organisaties bij het strategisch inzetten van AI, het beheersen van risico’s en het naleven van regelgeving. Zijn focus ligt op het ontwikkelen van AI-oplossingen die zowel technisch robuust als ethisch verantwoord zijn. Daarnaast is Marc een veelgevraagd spreker, gastdocent, founder, en host van een podcast over AI. Hij maakt verantwoorde AI-toepassingen toegankelijk en begeleidt teams in het navigeren door de complexe vraagstukken rondom compliance en ethiek. Met zijn expertise stelt Marc organisaties in staat om hun AI-mogelijkheden op een verantwoorde en duurzame manier te benutten, waardoor zij negatieve publiciteit vermijden.
Aanmelden via de KNVI, of stuur een mail.
Januari 2025, Johan Versendaal (OU, HU)
Februari 2025, Dasha Simons (IBM) over Responsible AI
Maart 2025, Iris Muis (UU) over Data Ethics Decision Aid (DEDA)
April 2025, Danny Greefhorst (ArchiXL) en Peter Beijer (DANW) over Kritisch deken over digitalisering
Mei 2025, Ben Zevenbergen (Google)
Juni 2025, Carolien Glasbergen (UWV) en Lydia Duijvestijn (oud-IBM, OU) over “Kan het? Mag het? Willen wij het?”